Στη σύντομη επίσκεψή μου στην Ελλάδα στο τέλος Φεβρουαρίου και μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Μεσολογγίου κυρίου Γιάννη Χατζή έκανα μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής. Είναι περίεργο να μπαίνεις ξανά σε αίθουσα 15 χρόνια μετά την αποφοίτησή σου. Είναι όμως υπέροχο να μοιράζεσαι απόψεις και προβληματισμούς με ανθρώπους που έχουν την ίδια αγάπη με εσένα για ένα πράγμα, το φαγητό.

Εις το επανιδείν!”

Ο Σπύρος Κιτσινέλης έχει μεγαλώσει στο Μεσολόγγι και το 2006 αποφοίτησε από τη σχολή “Le Monde” με ειδικότητα “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Chef)”. Απο το 2006 μέχρι και σήμερα εργάζεται στον κλάδο της προσφοράς υπηρεσιών σίτισης. Εργάστηκε από το 2008 στο Mεσολόγγι και από το 2018 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
          Ο Σπύρος, μέσα από τη συνεργασία που ανέπτυξε με τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων. Όπως χαρακτηριστικά λέει, “Φαγητό… Μεγάλη αγάπη! Γι αυτό το έκανα επάγγελμα. Εδώ θα μιλάμε για φαγητό με πάθος και χωρίς φόβο, θα συζητάμε ιδέες και θα δίνουμε λύσεις”.
          Μίλησε στους σπουδαστές της ειδικότητας για τη δουλειά του στο Λονδίνο, τις νέες τάσεις και απαιτήσεις του επαγγέλματος που επέλεξαν να ακολουθήσουν, αλλά και την τάση στον κλάδο της εστίασης, των All day bar restaurants που ήδη έχει ξεκινήσει δυναμικά και στη χώρα μας.
          Μίλησε επίσης, για την ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται πλέον αφενός στην προσεκτική χρήση πρώτων υλών και υλικών στις κουζίνες (βιολογικά προϊόντα, τρόποι τυποποίησης κά) και αφετέρου στη δημιουργία των menu με την αναγραφή των αλλεργιογόνων ουσιών που μπορεί να περιέχουν. Η ανάγκη αντιμετώπισης αλλεργιών και δυσανεξιών από τροφές που ταλαιπωρούν μεγάλο πλέον αριθμό ατόμων, οδήγησε στην εμφάνιση νέων πρώτων υλών και τροφίμων (πχ φυτικά γαλακτοκομικά και άλευρα).
          Κλείνοντας, απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις και απορίες των σπουδαστών, ενώ ανανεώθηκε το ραντεβού μαζί τους, όπου θα τους ξανασυναντήσει πλέον στην κουζίνα τους, στο επόμενο ταξίδι του στο Μεσολόγγι.