Μάθημα: Τέχνη Μαγειρικής

Εκπαιδεύτρια: Γαρυφαλιά Τσαπάλου

Υλικά για την ζύμη

270  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3 κ.γ. αλάτι

150  γρ. βούτυρο παγωμένο

4-5 κ.σ. παγωμένο νερό

Παρασκευή

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρεδάκια. Τοποθετούμε στην μπασίνα το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο. Ξεκινάμε να δουλεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το κρύο νερό δουλεύοντάς το με γρήγορες κινήσεις. Μόλις αρχίσει να οµογενοποιείται το μείγμα, το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ενώνουμε σε µπάλα. Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύµη όταν ψηθεί.

Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ. Την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.

Αφού παγώσει η ζύμη, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με πλάστη σε δίσκο ζύμης 32 εκ. Στρώνουμε την τάρτα στην ταρτιέρα 26εκ. προσεκτικά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα ζύμης από το χείλος της ταρτιέρας.

Τρυπάμε με πηρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στην τάρτα και γεμίζουμε με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια). Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο.

Υλικά για τη γέμιση

200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

2 πράσα ψιλοκομμένα (και τα πράσινα φύλλα τους)

200 γρ. γραβιέρα τριμμένη

250 γρ. κρέμα γάλακτος

4 μεγάλα αυγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή της γέμισης  κις λορέν

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ψήνουμε για 2-3 λεπτά το ψιλοκομμένο μπέικον (δεν προσθέτουμε λιπαρή ουσία, το ψήνουμε στο λίπος του).Βγάζουμε το μπέικον σε μια πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το πράσο και το σοτάρουμε για 5΄περίπου.

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ, την κρέμα γάλακτος μοσχοκάρυδο, αλάτι και το πιπέρι. Τα χτυπάμε µε το σύρμα να αναμειχθούν καλά.

Ξεκινάμε το στρώσιμο των υλικών. Τοποθετούμε στην τάρτα λίγο τριμμένο τυρί, μετά το μπέικον και το πράσο λίγο ακόμη από το τυρί  και µε προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα .Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί .

Ψήνουμε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέμα. Αφήνουμε την quiche να κρυώσει για 15-20 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε µε ανάμεικτη πράσινη σαλάτα.