Μαθήματα:

″Ιστορία και Υλικός Πολιτισμός″,

″Γενικές Αρχές Συντήρησης Οργανικών Υλικών και Κεραμικών″

Ώρα 10:30 π.μ.    Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού.

Στην είσοδο του ανακαινισμένου παλαιού πέτρινου  ελαιοτριβείου, όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο, μας περιμένει η πρόεδρος κυρία Γίτσα Λεονάρδου. Μας μιλά για το έργο του Συλλόγου των Γυναικών του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού, που ανέλαβε τη συλλογή  των εκθεμάτων και φροντίζει για ότι αφορά τη λειτουργία του μουσείου. Στη συνέχεια η κυρία Λεονάρδου μας ξεναγεί στις τρεις αίθουσες.

Στην πρώτη αίθουσα μας παρουσιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης που αφορούν το παλιό παραδοσιακό Αιτωλικιώτικο σπίτι.

Στη δεύτερη αίθουσα μας δείχνει τα εργαλεία των ψαράδων, του αργαλειού και του εμπορίου.

Τέλος η τρίτη αίθουσα είναι  αφιερωμένη στην ενδυμασία από την εποχή της επανάστασης μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ώρα  12:00 μ.μ.  

Συνάντηση με τον αγιογράφο κύριο Φώτη Κόκκαλη.

Επίσκεψη στους Ιερούς Ναούς Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίου Γεωργίου.

Ο κ. Κόκκαλης μας μιλά για την ιστορία των ναών, μας παρουσιάζει τα σπουδαία ιερά κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα, τα υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» στο πλαίσιο του μαθήματος ″ Ιστορία και Υλικός Πολιτισμός ″  με την  εκπαιδεύτρια Αναστασία Γιγκλά προσεγγίζουν βιωματικά την έννοια του υλικού πολιτισμού και της λαογραφίας.  Μαθαίνουν να αντλούν  πληροφορίες από τις πρωτογενείς πηγές και να αξιολογούν τα αντικείμενα ως ιστορικά τεκμήρια.  Συνειδητοποιούν τη δυναμικότητα του πολιτισμού μέσα στο χρόνο.

Την ίδια ώρα οι σπουδαστές της Ειδικότητας «Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων» με την εκπαιδεύτριά τους Αναστασία Καραμάνου, στο πλαίσιο του μαθήματος Γενικές Αρχές Συντήρησης Οργανικών Υλικών και Κεραμικών″ εξασκούνται στη μακροσκοπική παρατήρηση, αναγνωρίζουν τα υλικά των αντικειμένων, τα τεχνολογικά τους στοιχεία και τις φθορές που φέρουν τα αντικείμενα, εκτιμούν την κατάσταση διατήρησής τους με βάση τον περιβάλλοντα χώρο και τις εκάστοτε συνθήκες,  προτείνουν ενέργειες και μεθόδους για τη συντήρηση των αντικειμένων, μαθαίνουν να διαχωρίζουν τα μέρη του ξυλόγλυπτου τέμπλου των ναών και να αναγνωρίζουν τις φθορές τους.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου κυρία Γίτσα Λεοναρδου, τον κύριο Φώτη Κόκκαλη και τις εκπαιδεύτριες Αναστασία Γιγκλά και Αναστασία Καραμάνου που διέθεσαν το πρωινό του Σαββάτου στους σπουδαστές του ΙΕΚ Μεσολογγίου.