Οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης (Γ’ εξάμηνο), συνοδευόμενοι από το Συντηρητή αρχαιοτήτων Χρήστο Ξουργιά, εκπαιδευτή στην ειδικότητα, επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 17.11.2022 το Λαογραφικό μουσείο Αιτωλικού.

Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Αιτωλικού, κυρία Φωφώ Ξεσφίγγη, όπου μας έδωσε πληροφορίες για τα αντικείμενα, τη χρήση τους αλλά και την προέλευση τους.

Στα πλαίσια των μαθημάτων συντήρησης υφάσματος και ξύλου του εξαμήνου, έγιναν αναφορές αρχικά στην κατάσταση του μουσείου σε σχέση με τα εκθέματα και τις συνθήκες του περιβάλλοντός του, όπως εξαερισμός, ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας, ακτινοβολίες και φωτισμός, απεντομώσεις, κά.

Τονίσαμε τη σημαντικότητα του τρόπου έκθεσης των αντικειμένων και με ποια κριτήρια επιλέγεται ο κατάλληλος κάθε φορά.

  • Προφύλαξη των αντικειμένων από ανερχόμενη υγρασία του πατώματος και των τοίχων.
  • Προφύλαξη από φωτεινές πηγές, όπως παράθυρα.
  • Αποφυγή μηχανικών καταπονήσεων κατά την έκθεση τους από το ίδιο το βάρος τους ή από άλλα αντικείμενα.
  • Αποφυγή χημικών αλλοιώσεων λόγο επαφής διαφορετικών αντικειμένων.
  • Ανάγκη για σωστή επιλογή προθήκης αν υπάρχει και τακτικός έλεγχος της.
  • Εξειδικευμένοι τρόποι έκθεσης πολλοί ευαίσθητων αντικειμένων ανάλογα με την κατάσταση διατήρησης τους.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν φθορές στα εκθέματα και ο εκπαιδευτής με τους καταρτιζόμενους συζήτησαν τη μεθοδολογία της συντήρησης που θα έπρεπε να να ακολουθηθεί. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις αλλά και η συστηματική συντήρηση που θα γινόταν σε εργαστήριο συντήρησης.

Αναφερθήκαν στη σωστή αποθήκευση αντικειμένων μιας τέτοιας λαογραφικής συλλογής. Τις συνθήκες διαφύλαξης τους και τον τρόπο που θα έπρεπε να αποθηκευτεί το κάθε ένα σε σχέση με τις ανάγκες και την κατάσταση διατήρησης του. Επιλέχθηκαν κατάλληλα υλικά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην προκληθεί από αυτά περεταίρω διάβρωση των αντικειμένων σε βάθος χρόνου.

Εξήγησαν τους κινδύνους κατά την μεταφορά των αντικειμένων. Βρήκαν τρόπους να ελαχιστοποιηθούν και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εκθεμάτων από αστοχίες των υλικών ή το ανθρώπινο λάθος.

Τέλος αναφέρθηκαν στον κίνδυνο από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμός αλλά και κλοπή. Διέκριναν τρόπους και μέσα για την προστασία του μουσείου και των εκθεμάτων κατά αυτών των καταστροφών. Διαμορφώθηκε έτσι ένα πλάνο διαχείρισης καταστροφών ώστε να υπάρχει η άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση από τους αρμόδιους.

Η διεξαγωγή του μαθήματος στο μουσείο αυτό ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για τους καταρτιζόμενους, καθώς ήρθαν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα καθώς και με υπαρκτά προβλήματα που κληθήκαν να επεξεργαστούν και να βρουν τις ιδανικότερες λύσεις.