Παρασκευή 5 Απριλίου.
Το μάθημα “Ιστορία της Τέχνης“πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και συγκεκριμένα στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου και στα εργαστήρια συντήρησης.
Εκπαιδευτικοί στόχοι ήταν: 1. η βιωματική προσέγγιση των καταρτιζομένων σε θέματα που αφορούν στην τέχνη της αρχαιότητας, 2. η προσέγγιση ενός αρχαιολογικού μουσείου με τη σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη και 3. η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών είναι το σημαντικότερο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Δυτικής Ελλάδας με πλούσια αρχαιολογική συλλογή για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας που καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 4Ο αιώνα μ.Χ . Διαμορφωμένο με σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και ποικίλες δράσεις αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών έφερε τους καταρτιζόμενους σε επικοινωνία με ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο και σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης και στα εργαστήρια συντήρησης από τη συντηρήτρια Αλεξάνδρα Κωτσάκη.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν σημαντικό εφόδιο για την εξοικείωση των καταρτιζομένων με τους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο αποτελεί εν δυνάμει ένα χώρο μελλοντικής επαγγελματικής τους απασχόλησης . Τα θετικά αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αυτή δράσης και βιωματικής προσέγγισης σε ένα τόσο σημαντικό χώρο της περιοχής λειτουργούν ενθαρρυντικά και για επόμενες επισκέψεις. Στη επίσκεψη συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια του Δ. ΙΕΚ Κατερίνα Αποστολοπούλου και η εκπαιδεύτρια Κωνσταντίνα Ευθυμίου.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών που μας φιλοξένησε στο χώρο του Μουσείου και ιδιαίτερα την κ. Αλεξάνδρα Κωτσάκη που μας ξενάγησε στα εργαστήρια του Μουσείου και στον εκθεσιακό χώρο.
Παρασκευή 12 Απριλίου.
Στα πλαίσια των μαθημάτων “Ιστορία της Τέχνης” και “Αρμονικές Χαράξεις“πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση – διαθεματική προσέγγιση στο εργαστήριο του χαράκτη Αποστόλη Κούστα.
Ο Αποστόλης Κούστας, γεννημένος στο Μεσολόγγι, μαθητής της Βάσως Κατράκη, με διεθνείς διακρίσεις δουλεύει την τέχνη της χαρακτικής με ποικίλα υλικά σε έργα που χαρακτηρίζονται από επινοητικότητα, δεξιότητα και ευαισθησία είτε κινούνται σε περιγραφικά θέματα επηρεασμένα από τη μυθολογία είτε σε αφαιρετικά θέματα σύμφωνα με σύγχρονες εικαστικές τάσεις.
Με την εκπαιδευτική αυτή δράση οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το εργαστήριο του καλλιτέχνη τόσο από την άποψη της ίδιας της δουλειάς του και των έργων του όσο και των υλικών που χρησιμοποιεί. Η επίσκεψη αυτή έγινε αφετηρία για πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τον καλλιτέχνη για την επιλογή της θεματολογίας και των υλικών του, τις συνθήκες συντήρησης των έργων του, τις επιρροές του αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν στην χαρακτική τέχνη και αισθητική.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Αποστόλη Κούστα που άνοιξε τόσο φιλόξενα το εργαστήριό του και μας παρουσίασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σύγχρονη χαρακτική τέχνη.
Οι εκπαιδεύτριες
Κωνσταντίνα Καραΐνδρου
Κωνσταντίνα Ευθυμίου