Μάθημα: Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα

Εκπαιδεύτρια: Αφροδίτη Τηλιγάδα

Οι συντηρητές έργων τέχνης στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν θέματα φθοράς και αποκατάστασης σύγχρονων έργων τέχνης, όπως τα γκράφιτι.

Η τέχνη των γκράφιτι σαν ιδέα καλλιτεχνικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος στις μέρες μας είναι δεδομένη και πολλές πόλεις προσελκύουν γνωστούς καλλιτέχνες του είδους να διακοσμήσουν άτονα κτιριακά συγκροτήματα.

Στο πλαίσιο του μαθήματος πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα και συγκεκριμένα στην ενότητα χρωματολογία (αντιθέσεις χρωμάτων, χρωματική αρμονία, δημιουργία χρώματος) οι σπουδαστές περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν σε γκράφιτι της πόλης του Μεσολογγίου. Ο καλλιτέχνης γκράφιτι Γεώργιος Παπαγεωργίου, σπουδαστής της ειδικότητας ο ίδιος, μίλησε για την τεχνική, τα υλικά και τη μεθοδολογία των γκράφιτι . Οι σπουδαστές άκουσαν νέες λέξεις όπως βαλβίδες και καπ. Τους έδειξε τα αγαπημένα του χρώματα και ανέλυσε τη λογική επιλογής χρωμάτων για την απόδοση των αντιθέσεων. Δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα φθοράς αυτής της σύγχρονης τέχνης και την προετοιμασία που χρειάζεται για την εφαρμογή τους σε επιφάνειες τοίχων εξωτερικών χώρων. Επιπλέον, τέθηκαν ζητήματα για την αντοχή των υλικών και για την προστασία τους από περιβαλλοντικές παραμέτρους. Έγινε αναφορά στην αναγνώριση – ταυτοποίηση ποιότητας και μάρκας- εταιρείας σπρέι που έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να είναι αξιόπιστη η αποκατάστασή τους στο μέλλον.

Τέλος, επισκέφτηκαν το εργαστήριο του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαγεωργίου όπου τους εξήγησε το σκεπτικό επιλογής αντίθετων χρωμάτων για τα γκράφιτι, καθώς επίσης και τα υλικά και τη μεθοδολογία του στένσιλ.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η ομάδα γκράφιτι του Μεσολογγίου (Θωμάς Δημητρόπουλος, Χρήστος Μπέκος, Θανάσης Σούγιας) είναι όλοι σπουδαστές της ειδικότητας “Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων”.