Εκπαιδευτές: Βλάχος Σπυρίδων, MSc Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

                        Βασιλειώρης Κωνσταντίνος , MSc Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Την Τρίτη 8 Απριλίου 2025  το μάθημα  της ειδικότητας πραγματοποιήθηκε στη θέση Φραξιάς στο Λεσίνι, στο υγροτοπικό δάσος του Φράξου.

Τέτοιου είδους δάση φύονται σε υγροτοπικά οικοσυστήματα και βρίσκονται για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα κάτω από την άμεση ή έμμεση επίδραση του νερού (επιφανειακού ή υπόγειου).

 Δυστυχώς όμως είναι ελάχιστα πλέον τα δάση φράξου που απέμειναν στη Ελλάδα, με πιο σημαντικό αυτό του Φραξιά. Θεωρούνται δε σπάνια.

Τη σπουδαιότητα του δάσους, τη μεγάλη οικολογική του αξία και τη μοναδικότητά του διαπιστώνει κανείς από το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, που το διέπει. Ο «Φραξιάς» είναι ανακηρυγμένο εδώ και τριάντα χρόνια ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το Υπουργείο Γεωργίας (ΦΕΚ 773/B/24-12-85). Έχει χαρακτηριστεί ως Βιογενετικό Απόθεμα με κωδικό 131303 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATOURA 2000, με κωδικό GR2310001.

Το δάσος του Φράξου απέχει μόλις 20 χλμ από τον Αστακό, 30 χλμ από το Μεσολόγγι και 40 χλμ από το Αγρίνιο. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό καθώς και υποδομές για τους επισκέπτες, τους φυσιολάτρες, τους μαθητές σχολείων και φοιτητές των πανεπιστημίων Προσφέρεται δε για εκπαίδευση και έρευνα. Η συνολική του έκταση ανέρχεται σε 460 στρέμματα.

H προστασία του δάσους άρχισε από την παραχώρηση της περιοχής στη δικαιοδοσία του Δασαρχείου Μεσολογγίου, με την ανακήρυξή του ως  προστατευόμενη περιοχή και την περίφραξη-οριοθέτησή του από τις γειτονικές ανθρώπινες δραστηριότητες.


 Οι σπουδαστές μας περιηγήθηκαν στο σύνολο του Δάσους  μέσω του πεζόδρομου μήκους 3 χιλ. και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα μνημείο της φύσης στην καλύτερη όψη του δηλ. την ανοιξιάτικη καθώς και νέο φύλλωμα είχε αναπτυχθεί και είχαν ανθήσει τα περισσότερα είδη της χλωρίδας του.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τη σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου για τον «Φραξιά». Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά οι προτάσεις και ιδέες των σπουδαστών της ειδικότητας σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του δάσους:

  1. Το δάσος πρέπει να αποκτήσει ένα λογότυπο – σύμβολο, το οποίο θα παρουσιάζεται σε όλες τις πινακίδες και τα σχετικά έντυπα.
  2. Το δάσος χρειάζεται να προβάλλεται μέσω μια σύντομης παρουσίασης με το μορφή power point όταν απαιτηθεί.
  3. Για την καλύτερη προσέγγισή του από τους πολίτες χρειάζεται η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κατεύθυνσης σε στρατηγικά σημεία στο Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αιτωλικό, Λεσίνι, Κατοχή, Νεοχώρι.
  4. Οι πινακίδες εντός, θα πρέπει να ενημερώνουν για την ιστορία του δάσους και τα είδη που το απαρτίζουν με πληροφορίες για το έδαφος και όλη τη χλωρίδα του.
  5. Εντός του δάσους χρειάζονται πινακίδες κατεύθυνσης και ενημερώσεις με αποστάσεις και χρόνους βαδίσματος όπως και πινακίδες τύπου «είστε εδώ»
  6. Στις πινακίδες αυτές θα πρέπει να υπάρχουν και πάγκοι ανάπαυσης.
  7. Ενδιαφέρον θα ήταν να εντοπιστεί το ψηλότερο, το γηραιότερο ή το μεγαλύτερο σε διάμετρο δένδρο και να σημανθεί κατάλληλα.
  8. Η είσοδος θα πρέπει να είναι κατάλληλη για είσοδο λεωφορείου και να υπάρχει και σημασμένος χώρος στάθμευσης για αυτό.
  9. Το δάσος απαιτεί να έχει κανονισμό λειτουργίας όπως και ενημέρωση για τυχόν κινδύνους από έντομα ή ανεμοριψίες
  10. Υπάρχει αρκετό ξύλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξύλινες κατασκευές από φράξο π.χ.  τραπέζια – πάγκοι.
  11. Το δάσος χρειάζεται επίβλεψη από μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα εκτελεί και μικρά έργα συντήρησης όπως καθαρισμούς από βλάστηση, απομάκρυνση σπασμένων κλαδιών κλπ.
  12. Τέλος η ειδικότητά  μας προτείνει τη δημιουργία 3-4 δοκιμαστικών επιφανειών όπου θα γίνονται δοκιμαστικοί δασοκομικοί χειρισμοί κυρίως σχετικοί με την αναγέννησή του και την παρεδαφιαία βλάστηση από άλλα είδη που μπορεί να εμποδίζουν την αναγέννησή του.

Η ΣΑΕΚ Μεσολογγίου ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτές κ. Σπυρίδωνα Βλάχο (συντάκτη του παραπάνω κειμένου) και Κωνσταντίνο Βασιλειώρη για την πρωτοβουλία διεξαγωγής του μαθήματος σε έναν εν δυνάμει χώρο εργασίας.

Ευχαριστούμε στους σπουδαστές Θανάση Ζαραϊδόνη, Νικολίτσα Κιτσινέλη, Γεώργιο Κορφιάτη,  Άννα Κυριακοπούλου, Γεώργιο Μούρτη, Γεωργία Πανοπούλου, Λουκία Παπαδογεωργοπούλου, Ευγενία Παπαευθυμίου, Αχιλλέα Πέτρου, Παναγιώτη Φράγκο για την εξαιρετική συνεργασία και τον άψογο επαγγελματισμό τους.