Η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ. Μεσολογγίου) συμμετείχε και φέτος, στο ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ, 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), 18, 19 & 20 Οκτωβρίου 2024 στη Λάρισα.

 Η εργασία είχε θέμα: “Καινοτόμος Μετεωρολογικός Σταθμός: Χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκτίμηση Πρόβλεψης Πυρκαγιών” και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο κατάρτισης της ειδικότητας “Τεχνικός Λογισμικού ΗΥ” της Σ.Α.Ε.Κ. Μεσολογγίου κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο 2023-2024.

Κύριος στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πρόβλεψης πυρκαγιών, χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω αισθητήρων που συλλέγουν περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία, υγρασία και ταχύτητα ανέμου, επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευση και πρόβλεψη των κινδύνων πυρκαγιάς. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας συλλογής και ανάλυσης δεδομένων προσφέρει ακριβείς προβλέψεις, οι οποίες είναι δημόσια προσβάσιμες σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη λήψη μέτρων προστασίας. Αυτή η εργασία έχει σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η έγκαιρη πρόβλεψη πυρκαγιών προστατεύει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, μειώνει οικονομικές απώλειες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ διατηρεί τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, προσέφερε εκπαιδευτικά οφέλη στους καταρτιζόμενους, οι οποίοι συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξης του συστήματος και συνάμα ενημερώθηκαν για τα μετεωρολογικά δεδομένα και τις μεθόδους πρόγνωσης φυσικών καταστροφών.

Η εργασία εντάχθηκε στη θεματική ενότητα “Εκπαιδευτική Ρομποτική και Τεχνολογία” του Συνεδρίου και παρουσιάστηκε διαδικτυακά, από το Θεοφάνη Γκαναβία, εκπαιδευτή Πληροφορικής στη Σ.Α.Ε.Κ. Μεσολογγίου και τον Σταύρο Τσαμαδιά, καταρτιζόμενο στην ειδικότητα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας, για την εξαιρετική παρουσίαση της εργασίας σας στο Συνέδριο! Η αφοσίωση, η γνώση και η συνεργασία σας οδήγησαν σε αυτό το σημαντικό επίτευγμα.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχιση της ερευνητικής σας πορείας και στη διάχυση της γνώσης σας. Συνεχίστε να εμπνέετε και να ξεπερνάτε τα όριά σας!